Logboek van onze onderneming. Over voortgang van projecten, relevante publicaties en meer...

Limburgs plan tegen coffeeshoptoerisme niet effectief

Het valt niet wetenschappelijk te bewijzen dat de voorgestelde maatregelen van acht Limburgse gemeenten om coffeeshoptoerisme terug te dringen, gaan werken. Dat concludeerden wij in een haalbaarheidstudie die wij in opdracht van de gemeente Maastricht uitvoerden.
Gabriel van den Brink en ik onderzochten de juridische haalbaarheid en de effecten van de maatregelen die voorgesteld worden in het plan ‘Limburg trekt zijn grens’ van de gemeenten Maastricht, Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen, Roermond, Weert, Venlo en Venray. De maatregelen zouden de toegang tot coffeeshops voor bezoekers beperken en de aanvoer van softdrugs naar de coffeeshop regelen. Afgelopen 30 maart werd presenteerden wij ons onderzoek aan de gemeenten in de vorm van een essay en een juridisch advies.

Wij zijn kritisch over de te verwachten effecten van maatregelen als het invoeren van een pasje om de massaliteit en overlast van het coffeeshoptoerisme terug te dringen. We verwachten bovendien niet dat het terugdringen van het coffeeshoptoerisme ook effect zal hebben op de markt van de drugsrunners en dealpanden (de zogeheten parallelmarkten). Wel zijn we positief over de zogenaamde situationele maatregelen, zoals de spreiding van coffeeshops.

Burgemeesters wachten op uitspraak
De acht betrokken burgemeesters blijven het belang van het zogeheten ‘gesloten systeem’ ( van voor- én achterdeurmaatregelen) onderstrepen, aldus een persbericht van de Gemeente Maastricht op 27 april jl.. De gemeenten gaan door met het aanbrengen van situationele verbeteringen, zoals het spreiden van coffeeshops, het aanpakken van verkeers- en parkeerproblemen en het aanscherpen van vergunningvoorwaarden. Naar aanleiding van onderzoeksresultaten over de parallelmarkten willen de burgemeesters prioriteit geven aan de aanpak van de (hard)drugsmarkt.

Eén van de maatregelen betreft de invoering van het ingezetenencriterium. Dit criterium houdt een verbod in voor niet-ingezetenen om een coffeeshop te bezoeken. Deze maatregel wordt juridisch getoetst bij het Europese Hof, omdat naast het nationale recht ook het Europese recht in het geding is..Daarover vindt op 29 april aanstaande een zitting plaats bij het Hof van Justitie in Luxemburg. Na deze uitspraak kan de Raad van State een einduitspraak doen. De burgemeesters wachten de uitspraak van de Raad van State af, evenals het kabinetsstandpunt over het coffeeshopbeleid ná de Tweede Kamerverkiezingen.

download essay via deze link

Zie ook: bericht in Binnenlands bestuur
en artikel in NRC